LYMFKÄRLEN

Människan har små lymfkärl, så kallad lymfkapillärer, runt om i hela kroppen med väldigt tunna väggar som kan öppnas för att suga upp vätska från den omgivande vävnaden mellan våra celler. De små lymfkärlen går ihop med varandra och bildar större och större kärl.

De större lymfkärlen har klaffar som hjälper till att transportera lymfan åt rätt, håll mot bröstkorgen. Mellan klaffarna sitter små muskler som kallas lymfangiom. De är som små lymfhjärtan som drar ihop sig och slappnar av och pumpar lymfan vidare i kärlet. Våra lymfhjärtans pumptakt ligger på cirka fyra till sex sammandragningar per minut. De pumpar långsamt när du vilar och ökar takten ju mer du rör dig.

De större lymfkärlen går ihop till lymfstammar som går upp igenom bröstkorgen mot slutstationen vid nyckelbensgropen där lymfan töms ut och blandas med blodet. Lymfa från nedre delen av kroppen, huvud, hals och vänstra övrekroppshalvan töms i höjd med vänstra nyckelbenet, och lymfa från högra överkroppen töms vid högra nyckelbenet.